Test av pannlampor

By | October 14, 2013

På onsdag den 5/2 2014 är det dags igen, denna gång i Sickla

Den 9:e oktober deltog jag i Silva TryOut, ett event där man kan testa Silvas nya lampor, och springa reflexbana med Järfälla OK.

Jag testade Silvas nyheter för hösten; Silva Trail Runner II, Silva Cross Trail II, Silva Speed Elite och Silva Sprint. Samt en äldre modell, föregångaren till Silva Speed Elite, Silva Runner. Silva Runner tog hem första pris i Runners Worlds test av pannlampor 2010. Det har hänt en del sedan dess, mest på batterifronten men jag återkommer till detta längre fram.

Jag har inte fått så mycket tid med någon av lamporna för att ge en heltäckande bedömning, men tillräckligt för att kunna känna på, och bedöma, deras olika karaktärer.

Lumen

På Silva TryOut fick jag äntligen möjligheten att reda ut lite frågetecken jag hade, dels hur Silva mäter sin ljusstyrka då den har flera aktiva lampor igång på en gång. Lumen, vilket är beteckningen för ljusstyrka hos LED-lampor, är ett mått på lampans sammanlagda ljus i alla riktningar. Detta innebär att det inte är ett mått på en enskild LED-lampa, utan allt ljus från lampan spelar in. Silva använder ett system som heter Intelligent Light, vilket innebär att det finns minst två LED-lampor, en eller två som är riktade nedåt så man får ett flodljus vid fötterna och näromgivningen, och en lampa som är riktad framåt som ger ett starkare ljus rakt fram. Detta innebär att man inte rakt av kan jämföra lumen med en pannlampa som har en LED-lampa, som t.ex. Led Lensers modeller, eftersom dessa saknar kombinationen av svagt närljus och ett fokuserat ljus, du måste där välja ett eller ett annat. Därför kan även Silvas lampor uppfattas som att man “inte får så mycket ljusstyrka för pengarna”. Man måste helt enkelt köpa SIlvas uppfattning av vad som är bra ljus, vilket är rätt kaxigt må jag säga. Där köper t.ex. Led Lenser sig fria med sin zoom-funktion, och Petzl med sin vidvinkelskiva.

Silva Trail Runner II

Silva Trail Runner II

Silva Trail Runner II var den första lampan jag testade. Jag ville gå från svag till stark för att det skulle bli lättare att jämföra lamporna och verkligen se hur ljuset skilde dom åt. Silva Trail Runner II har Silva Intelligen Light, den har en bra spridning på ljuset och lyser upp det mesta av synfältet. Med tanke på att ljuset hyfsat jämnt så blir den totala upplevelsen att lampan lyser bra men kanske lite svagt. Nu menar jag inte svagt som i riktigt svagt, utan snarare svagt som i att den lyser upp en grusväg bra så man ser var man sätter fötterna men lämnar lite att önska om man ger sig in på en stig. Det är lite det jag tycker är tråkigt med namngivningen, en Trail Runner tycker åtminstone jag borde ha en ljusstyrka som är bra nog för Trail Running. Men jag kan också vara för bortskämd, eller för kräsen.

Silva Cross Trail II

Silva Cross Trail II

Silva Cross Trail testade jag faktiskt sist. Jag var mest intresserad av denna eftersom den dels passade min ekonomi och hade en rejäl uppgradering från föregångaren Silva X-Trail. Cross Trail II har hela 250 lumen mot föregångarens 145 lumen. Silva Cross Trail II skiljer sig från övriga lampor jag testade. Istället för en jämnt fördelad ljusbild har den ett mer fokuserat ljus rakt fram och lite svagare flodljus vid fötter och näromgivning. Jag var inte helt förtjust i detta när jag först upptäckte det, och inte heller när jag diskuterade lampan med en Silva anställd när jag kom i mål. När jag hade kommit hem och smälte det hela kom jag på att jag faktiskt gillade grejen när jag sprang reflexbanan. Det fokuserade ljuset fanns hela tiden åt det håll jag kollade, och riktade man lampan nedåt så fick man bra ljus de närmsta tio metrarna, och ska jag vara riktigt ärlig så är jag inte snabbare än så. Cross Trail II drivs även av 4 AA batterier vilket jag uppskattar då jag garanterat, flera gånger, kommer att glömma bort att ladda upp Litium-batterierna i de uppladdningsbara pannlamporna. Jag har varit lite allergisk mot uppladdningsbara pannlampor med kort batteritid, särskilt Silva Runner vilken har 2.5 timmar batteritid på högsta läget (rätt vanligt med så kort battertid i starka lampor), men som också endast har 10 timmars batteritid i svagaste läget. Jag tycker nog, i min enfaldighet, att en pannlampa ska ha nog med batteritid att man klarar sig en natt på “fjället” utan att behöva hushålla för mycket med sitt batteri. Där har Silva Speed Elite kommit längre med sina 30 timmar på svagaste läget (återkommer till Speed Elite senare), den skulle jag med säkerhet kunna ta med mig och få hyfsat bra ljus även om jag glömt ladda pannlampan några gånger. Det går att köpa till ett extra batteripack för 4 AA batterier, men det måste specialbeställas som reservdel.

Silva Cross Trail II är en bra lampa. Det är en stark lampa som sitter bra och lätt på huvudet. Den skiljer sig som sagt lite från Silvas övriga lampor (förutom Silva X-Trail då eftersom det är föregångaren) genom att ha ett starkare och mer fokuserat ljus. Men riktar man den snett nedåt så kommer man få en bra upplyst väg framåt, behöver man spana så är det bara att vinkla upp lampan så får du en räckvidd på ca 90 meter. Jag hade lite svårt att köpa det fokuserade ljuset eftersom jag gillar Silvas Intelligent Light, men det finns flodljus bara lite svagare, och fast jag ser framemot att köra mest obanat så tror jag att denna lampa är tillräcklig för mitt ändamål. Den har också en bra batteritid på 5.5 timmar på högsta effekt, och skulle jag glömma ladda så är det bara att slänga i 4 AA batterier och slänga sig ut i mörkret.

Silva Speed Elite

Silva Speed Elite

Silva Speed Elite. Jag behöver inte säga så mycket om den här lampan, förutom att den är riktigt bra. Den har 660 lumen och ger en riktigt bra ljusbild, precis som sin föregångare Silva Runner med sina 550 lumen. Jag kan inte exakt avgöra var Silva har placerat sin femtedel högre lumen men jag tror att det är flodljuset som förstärkts. Att stå i en kolmörk skog och slå på lampan är som att det blir dag, nja kanske inte riktigt men relativt mörkret sett åtminstone. Ljuset sprids med lagom avstånd och lyser upp starkt från fötterna framåt och uppåt så det känns som en enda stor ljuskägla. Denna lampa är klockren för terränglöpning. Du behöver inte oroa dig för rötter eller snår, man ser allt. Men, det är ett uppladdningsbart Litium-batteri, 2.5 timmars brinntid på max, 30 timmar på min, och det ingår inget extra batteripack för 4 AA batterier vilket jag tycker är lite synd. Hade känts tryggt att kunna bära med sig lite extra batterier om planerar att vara ute en längre tid, eller om man glömmer att ladda batteriet.

Jag vet inte om det var för att jag inte lyckades spänna pannbandet på Silva Runner, om batteriet är tyngre, eller om det faktiskt är en förbättring mellan modellerna, men jag tycker att Silva Speed Elite sitter mycket bättre på huvudet än Silva Runner. När jag testade Silva Runner var jag tvungen att ha batteriet i fickan, annars åkte pannbandet av huvudet, det blev för tungt helt enkelt. En lösning kan vara att dra ner pannbandet baktill så batteripacket ligger mellan nacken och bakhuvudet, men då drog det mot öronen istället. Med Silva Speed Elite var det inga problem, man kunde lätt ha batteripacket på pannbandet. Fast om du som jag vill ha ner vikten på huvudet, så kommer batteripacket ändå ligga i fickan, eller i väskan.

Hela omdömet för Silva Speed Elite är att det är en riktigt bra lampa. Man kan lätt kuta ner för sluttningar i terräng med säkerhet. Man kommer garanterat se alla rötter. Och man kommer definitivt blända och förstöra mörkerseendet för alla andra stackars löpare man möter. Man har en kort batteritid på 2.5 timmar i full effekt, men jag tycker att 30 timmar på lägsta effekt täcker upp det. Jag vill åtminstone inte hamna mitt i skogen i kolmörker bara för att jag inte har laddat lampan ordentligt och ändå bränt på full effekt.

Det stora minuset för SIlva Speed Elite är, som med alla andra lampor i denna klass, priset. För mig som ren lekman och löparentusiast finns det inget som rättfärdigar en lampa för 2500 kronor (rek pris), även fast den säljs ut för 2200 kronor. Men om du kan lägga den summan, med gott samvete, så är det den här lampan du ska köpa. Vill du komma undan lite billigare och inte behöver mer än 10 timmars ljus i lägsta effekt, vänta ett tag och se om nätkedjorna inte börjar rea ut sina Silva Runner lampor. Om du deltar i Silva TryOut kan du köpa en Silva Runner för 1395 kronor, ett bättre och mer realistiskt pris.

Silva Sprint

Silva Sprint

Silva Sprint skiljer sig från de övriga på många sätt. Det är helt enkelt mycket av allt. Vikt. Storlek. Lumen. Räckvidd. Pris. Den väger ca 200 gram exklusive batterier (batteripacket väger en del det också säkert 150-200 gram). Den sitter bra på huvudet, fastän jag hade lite svårt att ställa in huvudbanden i början. Fast med sina 1030 lumen så är det säkert värt det för många terränglöpare, orienterare t.ex. Men för mig så är det definitivt inget alternativ. För det första springer jag inte så snabbt att jag känner att jag behöver dagsljus på natten, för det andra avskräcker priset säkert många, inklusive mig, 2600 kronor för en pannlampa är rätt mycket pengar.

Slutsats

Silva har en historik av populära lampor. Jag antar att kvalitet och deras ljusbild är en del av framgången. Det är som sagt intressant att Silva väljer att endast göra lampor med sin Intelligent Light, att Silva helt enkelt säger att det är sådant här ljus användaren vill ha. Enligt Silva kommer även Cross Trail-serien gå mot en bredare ljusbild med Intelligent Light, snarare än det fokuserade ljus Cross Trail har idag. Valet av lampa beror på många faktorer, vilken ljusbild man vill ha, vilken ljusstyrka som passar och hur stor plånbok man har. Ska man nattorientera så är de självklara valen Silva Runner, Silva Speed Elite eller Silva Trail Speed, men jag tror även att Silva Cross Trail II kan vara ett alternativ, den är inte lika stark på pappret men det fokuserade ljuset kan fungera som ett sökljus i mörkret. Ska man springa på stigar så räcker det med en Silva Cross Trail II, men jag skulle inte lita på Silva Trail Runner II eftersom man inte riktigt ser rötter, för att se rötter och ojämnheter behöver man lite ljusstyrka så man får distinkta skuggor. Behöver man bara hjälpljus när man springer på skogsvägar eller större stigar räcker det med Silva Trail Runner, den ger en bred och bra ljusbild och har lång brinntid.

2 thoughts on “Test av pannlampor

  1. Henri Rubinstein

    Hej!
    Jag har läst din artikel om de olika Silva lamporna och håller till stor del med.
    Själv har jag testat X Trail. Runner och nu senast Speed Elite. Den sistnämnda är helt klart i sin egen klass även om Runner inte ligger långt efter enligt mig.
    Absolut 2 100 kr, vilket jag betalade, är mycket pengar för en pannlampa även i Speed Elites klass. Jag väger dock in kostnaden om man skulle snava på en rot eller en sten som inte visar sig tillräckligt tydligt p.g.a. en alltför svag lampa och t.ex. vricka foten eller än värre bryta benet. Även om man inte springer fort kan olyckan vara framme och då tror jag nog att åtminstone jag skulle ångra mig att jag inte lade till en tusenlapp vid lampköpet. Att man behöver ladda lampan efter ca 2,5 h ser inte jag som ett problem det handlar om planering.
    Henri Rubinstein
    Lidingö

    Reply
  2. andreas Post author

    Hej,

    Tack för kommentaren!

    Jag håller med om att 2.5 timme är fullgod brinntid. Men om man som jag lätt glömmer bort att ladda lampan så är en något längre brinntid, eller möjligheten att använda alkaliska batterier, önskvärd. Planering är tyvärr inte min starka sida 🙂

    Grattis, förresten, till köpet av Silva Speed Elite, den har en enormt bra ljusbild.

    Reply

Leave a Reply